Podlasie – mieszkanka kultur i… kuchni

Posted on 15 stycznia 2017

Niezwykle interesujące pod wieloma względami, a dla mieszkańców innych rejonów Polski egzotyczne wręcz Podlasie (region Podlasie z wikipedii) kryje w sobie wiele magicznych miejsc. Słynie także z otwartości mieszkańców, zawsze gotowych ugościć zagubionego turystę, przywiązania do tradycji oraz niezwykle ciekawej regionalnej kuchni. W rejonie, gdzie oprócz starych miast znajdziemy maleńkie wsie, osady, często z drewnianą jeszcze zabudową roi się od gospodarstw agroturystycznych oferujących noclegi. Podlasie najlepiej poznawać właśnie w ten sposób, dostosowując się do jego powolnego rytmu życia, oddając kontemplacji przyrody i zabytków, a także spędzając czas z miejscowymi przy stole i próbując lokalnej kuchni. Jeśli zatem nie byliście jeszcze w tym regionie, warto zarezerwować wczasy (noclegi Podlasie z meteora) i poznać największe skarby tej części Polski.

W menu podlaskiej kuchni znajdziemy dania kresowe i staropolskie, jak też składniki, przyprawy i sposoby przyrządzania przywiezione przez osiedlających się tutaj Tatarów oraz Żydów. Dodając do tego kuchenne inspiracje z Litwy, Białorusi, Rosji i Ukrainy otrzymujemy niezwykłą mieszankę potraw, smaków i zapachów, którą warto poznać. W kuchni Podlasia królują tradycyjne wiejskie potrawy, dania z ziemniaków, chleby, kiełbasy i wędliny według dawnych receptur. To stąd wywodzi się babka ziemniaczana i nadziewane mięsem kartacze, lubiane także w innych rejonach Polski, czy bliny – placki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem podawane z kwaśną śmietaną. Regionalnym specjałem jest kindziuk, wyroby z dziczyzny czy ser koryciński.

Dużą rolę w kuchni Podlasia i Suwalszczyzny odgrywają ziołowe przyprawy oraz marynaty, których receptur gospodynie strzegą od pokoleń. W każdej restauracji i przydrożnej jadłodajni dostaniemy chłodnik litewski, a chętni nowych kulinarnych wrażeń spróbować mogą znaleźć miejsca oferujące tradycyjne dania kuchni tatarskiej. Wśród nich można zjeść na Podlasiu pierekaczenik, czyli ciasto przekładane mięsem, serem czy w wersji słodkiej jabłkami, różnego typu kołduny i pierogi. Również prawdziwy sękacz, czyli wypiekane w specjalny sposób ciasto zjeść można w tym rejonie Polski. Jego przygotowanie jest czasochłonne, za to bardzo efektowne. Dlatego prawdziwy, tradycyjny sękacz zjeść można tylko na Podlasiu, skąd się wywodzi i gdzie wciąż się go wypieka. Typowym smakiem Podlasia jest również wigilijna kutia z gotowanych ziaren, miodu, maku i bakalii. Wreszcie przegląd kuchni regionu nie byłby kompletny bez wspomnienia o nalewkach z owoców i i ziół. Samo tylko zwiedzanie pod względem kulinarnym zająć może kilka dni, dobrze więc, że baza noclegowa Podlasia to w dużej mierze gospodarstwa i pensjonaty z wyżywieniem.

Bez kategorii


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>